Pleśniak wrześniową odsłoną „Rudzkich Smaków”
Wrześniowa odsłona „Rudzkich Smaków” za nami. W kulinarnym konkursie rudzkiego Urzędu Miasta wygrał przepis na pleśniaka.
„Rudzkie Smaki” to kulinarny konkurs organizowany przez Urząd Miasta w Rudzie Śląskiej. We wrześniu pozamiatał wszystkich pleśniak. Hasłem przewodnim tego miesiąca są grzyby leśne. Pomysły na dania lub przetwory możecie wysyłać do rudzkiego magistratu, do końca października.
Pleśniak wrześniową odsłoną „Rudzkich Smaków”
Pleśniak jest też czasem nazywany skubańcem. Jest to popularne ciasto, które możemy przygotować w swoich domach na kilka sposobów. Skubaniec ma dwa rodzaje ciast kruchych – jasne, ciemne i beza. Resztę składników możemy komponować według swojego uznania. Przepisem na swoją wersję tego dania podzieliła się pani Anna Duszyńska – znajdziecie go poniżej.
Przepis na pleśniaka
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 5 żółtek,
- 250 g margaryny lub masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- duża łyżka kakao.
Nadzienie:
- słoiczek powideł śliwkowych,
- 200 g orzechów włoskich,
- 1 – 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 szklanka cukru,
- 5 białek.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną i pięcioma żółtkami (białka odstawiamy). Dodajemy pół szklanki cukru i wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i ponownie ugniatamy. Trzy kawałki ciasta schładzamy w lodówce około godziny. Większą część rozwałkowujemy i rozkładamy na blaszce. Na cieście rozprowadzamy powidła i posypujemy posiekanymi orzechami. Następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałe jasne ciasto. Na nie ścieramy na tarce czekoladę, a następnie wykładamy ubitą z cukrem pianę. Na koniec ścieramy ciasto z kakao. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 45 – 50 minut.
Październikowe „Rudzkie Smaki”
– Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji zestaw gadżetów Rudy Śląskiej – mówiła Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Do końca tego miesiąca możecie wysyłać do Urzędu Miasta przepisy na wykorzystanie grzybów leśnych.
– Październik to sezon na grzyby, a tegorocznej jesieni mamy w polskich lasach ogromny ich urodzaj. Dlatego zachęcam do podzielenia się swoimi sposobami na ich wykorzystanie w kuchni – mówiła Iwona Małyska.
Przepisy możecie wysyłać na adres e-mail media@ruda-sl.pl z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Źródło informacji, zdjęcie: UM Ruda Śląska